Analýza vybraných spořicích a investičních produktů v České republice z pohledu domácností a komparace se Slovenskou republikou v letech 2005 -2021 - Prisčák, Petr; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce analyzuje a komparuje vývoj struktury úspor a investic domácností v České a Slovenské republice mezi lety 2005 a 2021. Teoretická část se zaměřuje na definici finančního trhu, úlohu domácností v ekonomice, charakteristiku vybraných spořicích a investičních produktů a taktéž zahrnuje oblast nových příležitostí k investování s důrazem na oblast trhu s kryptoměnami a tzv. nezaměnitelnými tokeny. Praktická část práce prezentuje výsledky komparační analýzy vývoje a aktuálního stavu rozložení investičního portfolia českých a slovenských domácností včetně dat korelační analýzy a charakterizuje příčiny vedoucí k daným alokacím finančních prostředků. Rovněž také představuje porovnání investičních prostředí u obou států a komparuje vybrané finanční produkty z hlediska jejich charakteristiky, rizikovosti a výnosnosti. Z výše uvedených analýz vyplývá vysoká míra korelace u vývoje vkladů u bankovních produktů, podílových fondů a investic do akcií z důvodu společných vnějších vlivů obdobně působících na ekonomiky obou zemí. V případě ostatních produktů převládají odlišné administrativní a legislativní faktory způsobující až negativní míru korelační závislosti. Z analýzy investičního rozhodování plyne vysoká míra konzervativní strategie českých i slovenských domácností, která však v průběhu sledovaného období mírně slábne. Komparace vybraných finančních produktů vykazuje značně odlišnou nominální výnosnost u většiny analyzovaných produktů v souvislosti s odlišným nastavením úrokových sazeb centrálními bankami a legislativními úpravami jednotlivých produktů v průběhu sledovaného období.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses