Vliv digitalizace bankovnictví na zaměstnance ČSOB - Tyrpeklová, Kateřina; Čada, Karel; Hájek, Radek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Tato bakalářská práce se věnuje vlivu digitalizace na zaměstnance společnosti ČSOB, přičemž hlavním cílem této práce bylo zjistit, jaké mají zaměstnanci povědomí o jejich budoucnosti na pobočkách a jak jsou na takovou budoucnost připraveni. Dotazník se opírá o rozhovory s dvěma vrcholovými představiteli společnosti ČSOB – s ředitelem Retailové distribuce Radkem Hájkem a ředitelem útvaru Digital ČSOB Tomášem Stegurou. Celý výzkum probíhá na základě dotazníkového šetření s celkem 273 respondenty, kteří v současné době pracují jako zaměstnanci poboček ČSOB. Výsledkem výzkumu je rozdělení zaměstnanců do celkem dvou kategorií, kde hlavním rozdělujícím faktorem je zaměstnancova náklonost k setrvání či odchodu ze společnosti ČSOB v situaci, kdy by byla jeho pozice vlivem digitalizace zrušena. Na základě výsledků výzkumu jsou formulována konkrétní doporučení, která by vedla ke zvýšení efektivity digitalizace mířené směrem k zaměstnancům.
Vedoucí práce: Karel Čada
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses