Strategická analýza firmy LX, a.s. - Paurová, Lucie (2022)
Cílem bakalářské práce je komplexní zhodnocení pozice firmy LX na trhu a navržení strategických doporučení pro dlouhodobou konkurenceschopnost. Práce je rozdělena do třech hlavních částí – teoretické a praktické části a závěru, který shrnuje výsledky práce a nastiňuje doporučení pro zkoumanou firmu. Nástrojem pro vypracování strategických doporučení je strategická analýza a její jednotlivé metody. Součástí strategické analýzy je vnější a vnitřní analýza. Vnější analýza využívá analýz PESTEL, Porterova modelu pěti sil, mapy konkurenčních skupin, analýzy stakeholderů, konkurence a odvětví. V rámci vnitřní analýzy jsou zpracovány VRIO a finanční analýza, benchmarking a hodnototvorný řetězec. Závěrem je provedena syntéza za pomocí analýzy SWOT a rizika a jsou formulována doporučení pro firmu LX, a.s.