Analýza nezaměstnanosti a dílčích problémů Ústeckého kraje v letech 2012-2021 - Gebertová, Andrea (2022)
Diplomová práce se zabývá nezaměstnaností a dílčími problémy Ústeckého kraje. Cílem práce je ověření hypotézy, že nižší vzdělání má souvislost s nezaměstnaností v Ústeckém kraji. Ústecký kraj má nejvyšší počet uchazečů o práci bez vzdělání (14,1 %) ze všech krajů a také patří mezi kraje s druhou největší nezaměstnaností. Druhou ověřovanou hypotézou je, že hrubý domácí produkt souvisí s průměrným evidenčním počtem zaměstnanců, volnými pracovními místy a uchazeči o zaměstnání. Dílčím cílem je zjistit hlavní problémy Ústeckého kraje. Cíle je dosaženo za pomoci dotazníkového šetření. Mezi slabé stránky Ústeckého kraje patří nedostatečné vzdělání uchazečů o práci, chudoba nebo nižší počet podnikatelů. Na druhou stranu mezi silnou stránku patří dobrá geografická poloha. Mezi příležitosti kraje lze zařadit větší flexibilitu pracovních míst, krátké pracovní úvazky nebo častější vyplácení mezd.