Smart Cities pohledem obyvatel vybraných evropských měst - Horák, Daniel; Kislingerová, Eva, 1950-; Smrčka, Luboš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Podle Organizace spojených národů budou žít ve městech v roce 2050 více než dvě třetiny populace. To klade na města stále vyšší nároky na efektivitu, které se města snaží docílit použitím konceptu Smart City. Cílem této diplomové práce je zjistit, jak moc jsou v tom 4 vybraná evropská města (Mnichov, Curych, Praha a Vídeň) úspěšná z pohledu žebříčků a měřitelných ukazatelů a zároveň i z pohledu obyvatel daných měst. V práci bylo využito jednak sekundárních dat, za jejíchž pomoci byla města zkoumána a porovnávána, ale i primárních dat získaných vlastním výzkumem, která byla využita k detailnějšímu zkoumání postojů a názorů obyvatel měst na koncept Smart City a úspěšnost implementace tohoto konceptu v jejich městě. Výsledky ukázaly, že obyvatelé si sice Smart City v jejich městě přejí, nicméně důležitější je pro ně řešení aktuálních problémů. Města navíc dle výzkumu dostatečně nepřijímají svoji roli ekonomického, kulturního a vzdělávacího centra nejen pro občany města, ale i pro občany země a dostatečně nezapojují všechny skupiny lidí, které se ve městě pohybují.
Vedoucí práce: Eva Kislingerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses