Pracovní spokojenost zaměstnanců v období pandemie COVID-19 - Horáková, Aneta (2022)
Tato diplomová práce se zabývá tématem pracovní spokojenosti zaměstnanců ve vybraném podniku působícím na pojistném trhu v období pandemie COVID-19. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část shrnuje poznatky z oblasti obecné pracovní spokojenosti a motivace zaměstnanců. Tato část se zaměřuje mimo samotné charakteristiky pracovní spokojenosti a motivace také na teoretické přístupy k pracovní spokojenosti. Dále na faktory, které mají vliv na pracovní spokojenost a konkrétní metody, které tuto oblast měří. Poslední kapitola se zabývá důsledky pracovní spokojenosti a nespokojenosti, jež mohou na fungování podniku mít. Praktická část diplomové práce je věnovaná samotnému empirickému výzkumu, který proběhl tzv. triangulací metod kvalitativního a kvantitativní výzkumu a jehož cílem je analýza pracovní spokojenosti zaměstnanců vybraného týmu ve firmě X. V rámci praktické části dochází k posouzení výsledků interního měření spokojenosti zaměstnanců, který probíhal na konci roku 2021. Posléze k vytvoření navazujícího výzkumu, který pomocí dotazníkového šetření a polostrukturovaného hloubkového rozhovoru hledá konkrétní návrhy doporučení, které vedou ke zvýšení pracovní spokojenosti zaměstnanců, jež se nachází v hybridním pracovním prostředí střídající kancelář a domácí pracovní prostředí, jakožto prostor k výkonu práce.