Finanční well-being studentů v souvislosti s jejich finanční gramotností a plánováním osobních financí - Parinova, Alena (2022)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku finanční pohody studentů Fakulty podnikohospodářské Vysoké škole ekonomické v Praze a její souvislost s objektivní a subjektivní finanční gramotností a plánováním osobních financí. Hlavním cílem práce je provést vlastní kvantitativní výzkum a na základě jeho výsledků posoudit: jakou úroveň finanční pohody, finanční gramotnosti a finančního plánování mají studenti Fakulty podnikohospodářské Vysoké škole ekonomické v Praze; jak se hodnoty těchto proměnných liší v závislosti na sociodemografických charakteristikách studentů; a také jestli je finanční pohoda studentů ovlivněna jejich finanční gramotností a sklonem k plánování osobních financí. V teoretické části je představena rešerše literatury na téma finanční pohody, finanční gramotnosti a finančního plánování, a jsou formulovány hypotézy pro následné testování. V praktické části jsou popsány výzkumné metody provedeného vlastního kvantitativního výzkumu, jsou představeny zjištěné výsledky a diskuze. Na závěr je práce shrnuta a jsou navrženy náměty pro budoucí výzkumy dané problematiky.