Dopad pandemie COVID-19 na sektor služeb v České republice v letech 2020-2021 - Krejčí, Tomáš (2022)
Bakalářská práce se zabývá analýzou dopadu pandemie COVID-19 na sektor služeb v České republice v letech 2020 a 2021. Práce se snaží vyhodnotit hypotézu ve znění: „Sektor služeb byl zasažen pandemií COVID-19 nejvíce ze všech sektorů ekonomiky.“ Teoretická část práce se zaměřuje na přiblížení definic pojmů služeb z pohledu různých autorů, charakteristiku poskytovatelů služeb a klasifikaci služeb z hlediska přístupu teoretického, a především v praxi používané klasifikace dle příslušnosti ekonomických činností. Následuje přiblížení vybraných makroekonomických pojmů a jejich vzájemných vztahů. Teoretickou část práce završuje krátké pojednání z medicínské oblasti k objasnění nejčastěji používaných pojmů spojených s touto pandemií. Praktická část přináší vybraný přehled vládních opatření, jež měla dopad na zhoršení ekonomické situace v České republice. Následuje analýza trendového vývoje tržeb ve službách, HDP a státního dluhu v letech 2010-2021 pro znázornění dopadu pandemie. Dále je v této části práce podrobně analyzována každá ze sekcí služeb, jež je zahrnuta do makroekonomických ukazatelů s následným vzájemným porovnáním těchto sekcí. V závěru praktické části je provedena analýza s následnou komparací všech sektorů národní ekonomiky. S ohledem na snížení zaměstnanosti a propad tržeb v sektoru služeb v porovnání s ostatními sektory bylo možné hypotézu označit za verifikovanou.