Analýza efektivnosti poboček České spořitelny, a.s. s využitím modelů analýzy obalu dat - Dočekalová, Karolína (2022)
Udržování chodu pobočkové sítě představuje významnou část nákladů banky, a proto každá bankovní síť obsahující větší množství poboček se postupem času zaměří na analýzu efektivnosti jednotlivých poboček. Tradičně se analýza efektivnosti provádí pomocí poměrových ukazatelů. Moderní přístupy ale umožňují použít k analýze i sofistikovanější modely, například modely analýzy obalu dat (DEA), díky kterým lze hodnotit pobočku komplexněji a pokrýt více kritérií jejího fungování. Výhoda DEA modelů spočívá v tom, že umožňují do analýzy zahrnout několik různorodých vstupů a výstupů bez nutnosti explicitní specifikace vztahů mezi nimi. Tato práce se tedy zabývá hodnocením efektivnosti pobočkové sítě České spořitelny, a.s. s využitím modelů analýzy obalu dat. Na základě rešerše dosavadních studií jsou zvoleny tři typy efektivnosti, kterými jsou produkční, zisková a transakční efektivnost a které jsou vyhodnoceny pro každou z 393 poboček banky v časovém období 2019–2021. Aby bylo možné co nejvíce přizpůsobit analýzu potřebám banky, jsou využívány některé modifikace základních modelů, jako Toneův modifikovaný SBM model, či modely s žádoucími vstupy a nekontrolovatelnými výstupy. Teoretická část se tedy věnuje jak popisu teoretického základu DEA modelů, tak metodologii zmíněných modifikací základních modelů. V rámci teoretické části jsou popsány v praxi často používané přístupy k hodnocení efektivnosti pobočkové sítě a některé dříve provedené studie zabývající se touto problematikou. V praktické části jsou nejprve představeny zvolené přístupy a odůvodněna volba dat. Dále je provedena analýza efektivnosti včetně zhodnocení získaných výsledků a vývoje v čase. Je také analyzován vztah mezi získanými mírami efektivnosti a klientskou spokojeností a dále analyzovány zdroje nee