Analýza efektivnosti poboček České spořitelny, a.s. s využitím modelů analýzy obalu dat - Dočekalová, Karolína; Sekničková, Jana; Dlouhý, Martin, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Udržování chodu pobočkové sítě představuje významnou část nákladů banky, a proto každá bankovní síť obsahující větší množství poboček se postupem času zaměří na analýzu efektivnosti jednotlivých poboček. Tradičně se analýza efektivnosti provádí pomocí poměrových ukazatelů. Moderní přístupy ale umožňují použít k analýze i sofistikovanější modely, například modely analýzy obalu dat (DEA), díky kterým lze hodnotit pobočku komplexněji a pokrýt více kritérií jejího fungování. Výhoda DEA modelů spočívá v tom, že umožňují do analýzy zahrnout několik různorodých vstupů a výstupů bez nutnosti explicitní specifikace vztahů mezi nimi. Tato práce se tedy zabývá hodnocením efektivnosti pobočkové sítě České spořitelny, a.s. s využitím modelů analýzy obalu dat. Na základě rešerše dosavadních studií jsou zvoleny tři typy efektivnosti, kterými jsou produkční, zisková a transakční efektivnost a které jsou vyhodnoceny pro každou z 393 poboček banky v časovém období 2019–2021. Aby bylo možné co nejvíce přizpůsobit analýzu potřebám banky, jsou využívány některé modifikace základních modelů, jako Toneův modifikovaný SBM model, či modely s žádoucími vstupy a nekontrolovatelnými výstupy. Teoretická část se tedy věnuje jak popisu teoretického základu DEA modelů, tak metodologii zmíněných modifikací základních modelů. V rámci teoretické části jsou popsány v praxi často používané přístupy k hodnocení efektivnosti pobočkové sítě a některé dříve provedené studie zabývající se touto problematikou. V praktické části jsou nejprve představeny zvolené přístupy a odůvodněna volba dat. Dále je provedena analýza efektivnosti včetně zhodnocení získaných výsledků a vývoje v čase. Je také analyzován vztah mezi získanými mírami efektivnosti a klientskou spokojeností a dále analyzovány zdroje nee
Pro potřeby banky je součástí této práce datový soubor MS Excel s veškerými výstupy analýzy, které zahrnují pro všechny pobočky jednotlivé míry efektivnosti a pro neefektivní pobočky návrhy potřebných opatření k dosažení efektivnosti. Pro řešení matematických modelů byl využit optimalizační software LINGO.
Vedoucí práce: Jana Sekničková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses