Soukromí a bezpečnost osobních informaci - Štokr, Vojtěch (2022)
Tato práce se zabývá osobními informaci, jejich významem a využitím v současném digitálním věku. Cílem práce je získat přehled o tom, jaký význam mají v dnešní době osobní informace, jak můžeme tyto informace zabezpečit a jak mohou být využívané firmami a státními institucemi. Důraz je kladen především na lidskou stránku věci. Jak mohou tyto činnosti ovlivnit lidé, a jak různé zacházení s daty může ovlivnit je. Na začátku práce je přehled o tom, jaké informace se dají pokládat za osobní, jak se vyvíjejí a proč jsou dnes tak důležité a cenné. Dále je zde řešena otázka zabezpečení osobních informací a zacházení s osobními informacemi, a jaké praktiky mohou využívat firmy při získávání nebo při zhodnocování těchto informací. V další části je zde scénář, kdy jsou soukromé informace využívané firmami a státem, ke zvýšení bezpečnosti ale za cenu soukromí. Na konec je shrnutí dat z dotazníku, který byl vytvořen pro získání povědomí o tom, jak často se lidé setkávají s uvedenými problémy, nebo jaký mají názor na potenciální využití informací v uvedeném scénáři.