Výzkum zákaznické spokojenosti veterinární kliniky - Hanzelková, Veronika (2022)
Cílem této práce je zjistit spokojenost zákazníků se službami veterinární kliniky a na základě vyhodnocených výsledků v praktické části upozornit na nedostatky v poskytování služeb a navrhnout možná zlepšení. V teoretické části je provedena literární rešerše napříč tématy: zákazník, marketing služeb, zákaznická spokojenost, metody měření zákaznické spokojenosti, metoda SERVQUAL. Praktická část se zabývá analyzováním a vysvětlením výsledků získaných z dotazníkového šetření za pomoci SERVQUAL metody. Závěrem jsou pak zvolené veterinární klinice navržena doporučení pro zlepšení svých služeb.