Vyhledávání podle obrazových vzorů - Würzová, Karolína (2022)
Tato bakalářská práce se věnuje oblasti reverzního vyhledávání obrazů na internetu. Práce má seznámit čtenáře se základními metodami rozpoznávání vizuálních informací a pomocí experimentu odhalit kvality populárních obrazových vyhledávačů od společností Google, TinEye a Pinterest. Teoretická část se skládá ze čtyř hlavních kapitol. Je zde představena krátká historie vyhledávání obrázků a uvedení do problematiky. Dále se práce soustředí na metody CBIR a použití neuronových sítí v reverzním vyhledávaní. Součástí teoretické části je i seznam praktických využití ve veřejné i soukromé sféře. V neposlední řadě jsou uvedeny základní charakteristiky následně testovaných služeb. Cílem praktické části je porovnat vybrané aplikace a vyhodnotit schopnost rozpoznat a vyhledat objekty na fotografiích.