Meranie presnosti predikcií makroekonomických ukazovateľov ČNB - Vančo, Tomáš; Vrbová, Lucie; Bahník, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Cieľom diplomovej práce je meranie presnosti prognóz makroekonomických ukazovateľov ČNB scieľom zistiť do akej miery je prítomná zaujatosť ašum. Vybrané sú hlavné makroekonomické ukazovatele celková inflácia, menovo-politická inflácia, HDP, úroková sadzba 3M PRIBOR akurz CZK/EUR. Na vyhotovenie meraní boli na základe predchádzajúcej rešerše literatúry vybrané rôzne metódy tak, aby bolo možné prognózy ČNB komplexne posúdiť. Meranie sa uskutočnilo vo štyroch fázach, kde dve z toho merali zaujatosť a šum ukazovateľov. Jedno pre ukazovatele samotné a druhé meranie meralo zaujatosť ašum naprieč prognózovanými kvartálmi. Zvyšné dve merania sa venovali percentuálnym arelatívnym presnostiam. Meranie taktiež skúmalo horizont prognóz. Výsledky ukazujú, že vkrátkom horizonte sú prognózy ČNB bez značnej zaujatosti s tendenciou mierneho podhodnocovania prognóz. Naopak merania šumu ukazujú, že aj v krátkom období sa vyskytujú náhodné chyby. Veľkosť chybového pásma aj zaujatosť sa zväčšuje s horizontom prognózy.
Vedoucí práce: Lucie Vrbová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses