Uplatnění absolventů Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze na trhu práce mezi lety 2010-2021 - Vaníčková, Eliška (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou uplatnění absolventů Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) na trhu práce mezi lety 2010–2021. Cílem práce je odpovědět na otázku, zda mají absolventi NF VŠE vyšší uplatnitelnost na trhu práce v porovnání s celkovou populací České republiky. Teoretická část definuje odborné pojmy z oblasti trhu práce, jako jsou nabídka a poptávka po práci, tržní rovnováha a teorie lidského kapitálu. Teoretickou část bakalářské práce zakončuje přehled studií zabývajících se uplatněním absolventů terciálního vzdělání na trhu práce. V praktické části je použita analýza časových řad pomocí dat z výročních zpráv Vysoké školy ekonomické v Praze z let 2010–2020. Komparační analýza následně porovnává uplatnitelnost absolventů NF VŠE a celkové populace České republiky na trhu práce. Z výsledků analýzy vyplývá, že absolventi NF VŠE se uplatňují na trhu práce lépe než celková populace České republiky, a to jak v parametrech míry nezaměstnanosti, tak v délce časového období, po které si jedinci hledají práci po ukončení magisterského studia.