Postoj místních samospráv a institucí k výstavbě paralelní dráhy na pražském letišti Václava Havla - Kopecký, Dominik (2022)
Tato práce se zabývá postoji místních samospráv ke stavbě paralelní dráhy na pražském letišti Václava Havla, které současně mapuje v čase, zkoumá jejich vývoj a případné šance místních samospráv na zvrácení, či ovlivnění projektu. Nejprve je v bakalářské práci stručně shrnuta historie projektu společně s kauzami, které doprovázely odkup pozemků pro potřeby rozšíření letiště a výstavbu nové dráhy. Práce se věnuje i obdobným případům ze zahraničí, kde docházelo k nevoli obyvatel také z důvodu plánovaného rozšíření letišť. Současně se práce věnuje identifikaci kladných a záporných vlivů rozvoje letiště na své okolí. Dále jsou zde zmíněny technické parametry provozu současné a plánované paralelní dráhy, na které se odkazují místní samosprávy ve snaze poukázat na neefektivní využívání stávajících dvou drah, která má pražské letiště k dispozici. Nedostatečné využívání stávajících drah na letišti není však jediným problémem, na který samosprávy poukazují. Vedle neefektivnosti je to právě i překračování povolených hlukových limitů v obcích v blízkosti letiště. Proto v praktické části práce zjišťuji názor projektem dotčených samospráv a připravované postupy v zájmu ochrany místních obyvatel před výstavbou. Cílem práce je pomocí terénního výzkumu a dotazníkového šetření s pověřenými úředníky dotčených obcí vyhodnocení zákonných možností místních samospráv ovlivnit vývoj projektu výstavby paralelní dráhy pražského letiště azároveň identifikace kladných a záporných dopadů výstavby na své okolí.