ANALÝZA REAKCÍ FISKÁLNÍCH POLITIK ZEMÍ EVROPSKÉ UNIE NA COVID-19 V LETECH 2020-2021 A JEJICH DOPAD NA UDRŽITELNOST VEŘEJNÝCH FINANCÍ - Prejzková, Barbora (2022)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu fiskální politiky a dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí v zemích EU. Cílem práce je zhodnotit reakce fiskální politiky zemí EU na hospodářskou krizi způsobenou pandemií Covid-19. Na základě provedené analýzy je zjištěno, že země se stabilnějším strukturálním saldem v letech 2010-2019 mají lepší očekávanou konsolidaci veřejných financí. Zároveň je možné konstatovat, že země mají v plánu konsolidovat zejména prostřednictvím výdajové strany veřejných rozpočtů a snižovat především výdaje na dotace a sociální platby. Reakce fiskální politiky v letech 2020 a 2021, které zapříčinily ve většině zemí EU vysoké deficity veřejných financí, měly dopad také na dlouhodobou udržitelnost. S výjimkou Švédska je ve všech zemích EU pro rok 2024 predikovaná vyšší míra zadlužení, než jaká byla predikovaná v roce 2019, a to v průměru o více než 13 procentních bodů.