Testování uživatelské zkušenosti (UX) aplikace Dobré knihy - Šesták, Ondřej (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá testováním uživatelské zkušenosti internetového knihkupectví dobre-knihy.cz. Cílem práce je otestovat uživatelskou zkušenost aplikace a následně výsledky analyzovat. Výstupem tohoto testování je návrh zlepšení, který je následně předán provozovateli e-shopu. V teoretické části práce jsou vysvětleny pojmy, potřebné k pochopení problematiky uživatelského testování. Dále je vysvětlen obecný proces testování uživatelské zkušenosti a dva základní přístupy k návrhu designu aplikace. Je zde také představeno několik základních principů, kterými by se měl každý, kdo se snaží vytvořit pozitivní uživatelskou zkušenost, řídit. Dále je popsáno několik metrik, kterými je měřena uživatelská zkušenost a použitelnost. V druhé kapitole teoretické části je čtenáři představeno pět kvalitativních a čtyři kvantitativní metody evaluace uživatelské zkušenosti. Vysvětlen je i vhodný kontext využití těchto metod a jejich výhody i nevýhody. Praktická část práce je zaměřena na samostatné testování uživatelské zkušenosti aplikace dobre-knihy.cz. Aplikace je řádně představena a je vymezena cílová skupina jejích uživatelů. Na základě informací o cílové skupině je vytvořena reprezentativní skupina respondentů. Pro případné budoucí opakování výzkumu bylo zdokumentováno testovací prostředí. Následuje popis samostatného testování za využití metody eye tracking a dotazníku PSSUQ. Data jsou následně vyhodnocena a na základě získaných výsledků je vedena diskuse o možných změnách testované aplikace.