Komparace brandingu galerie Rudolfinum a Centra současného umění DOX - Hüblová, Aneta (2022)
Bakalářská práce řeší přístup k vedení brandingu v kulturním sektoru, přičemž se konkrétně zaměřuje na oblast kunsthalle. Cílem práce je zanalyzovat, popsat a závěrem porovnat, jak přistupují ke svému brandingu dvě vybrané instituce příbuzného typu. V teoretické části je poskytnut vhled do sféry značky, brandingu a muzeum brandingu, včetně jeho specifik a elementů, v rámci nichž je věnována výrazná pozornost například vizuálnímu stylu a jednotlivým kontaktním bodům. S ohledem na poznatky v teoretické části a s využitím metody kvalitativního výzkumu kombinované s analýzou sekundárních dat jsou vytvořeny případové studie Centra současného umění DOX a Galerie Rudolfinum. V rámci jejich komparace jsou shrnuty hlavní postřehy s důrazem na vystižení rozdílů pro demonstraci různých způsobů řešení. Obě případové studie lze pokládat za názorné ukázky kladných přístupů k vedení brandingu kunsthalle a příbuzných typů institucí, v jejichž oblasti mohou zkoumané instituce posloužit jako kvalitní zdroj inspirace.