Komparácia korupcie Českej republiky v porovnaní s krajinami s najvyššou a najnižšou mirou korupcie - Bujňáková, Klaudia (2022)
Cieľom diplomovej práce je porovnať korupciu krajín s rôznymi mierami korupcie so zameraním na Českú republiku, pričom krajiny sú rozdelené podľa miery korupcie na tri skupiny, konkrétne na krajiny s nízkou mierou korupcie, so strednou mierou korupcie a napokon krajiny s vysokou mierou korupcie. Hlavný prínos je v komparácia dopadu korupcie krajín v súvislosti s ekonomickou výkonnosťou. Účelom je vysvetliť vzťah medzi spomínanou korupciou a ekonomickou výkonnosťou jednotlivých krajín. Zámerom práce je podrobnejšie skúmanie korupcie v Českej republike, pričom je pozorovaná nie len ekonomická výkonnosť v krajine, ale taktiež priame zahraničné investície, miera nezamestnanosti a byrokratická záťaž v krajine. Cieľom záveru práce je odhaliť možné príčiny vzniku korupcie v Českej republike a na tom základe odporúčať opatrenia v efektívnom boji proti korupcii.