Komunikace s Bluetooth LE periferiemi v konceptu Internetu věcí - Müller, Petr (2022)
Tato práce se zabývá návrhem řešení pro zprostředkování komunikace mezi webovými aplikacemi a Bluetooth Low Energy zařízeními za použití hybridních aplikací. Navrhnuté řešení je následně prakticky demonstrováno na již existující webové aplikaci. Čtenář je v úvodu práce seznámen s technologií Bluetooth Low Energy a s konceptem hybridních aplikací. V rámci práce je následně představena již existující webová aplikace vlastní tvorby. Tato aplikace slouží především k managementu sdíleného majetku mezi jejími uživateli. Mezi hlavní funkce patři mimo jiné také evidence polohy majetku, polohu je ovšem nutné do aplikace zadávat manuálně. Na základě toho je v této práci navrhnuto technologické řešení kombinující Bluetooth LE maják a hybridní aplikaci pro operační systém Android. Toto řešení by umožňovalo zaznamenávání polohy majetku zcela automatizovat. Navrhnuté řešení je následně v rámci práce realizováno, vznikne tedy hybridní aplikace pro operační systém Android a firmware pro sledovací maják. Jak aplikace, tak i firmware jsou následně testovány. Testování majáku splní všechna očekávání. Během testování hybridní aplikace ovšem vyjde najevo, že některé komponenty zvolené technologie jsou již zastaralé a bylo by vhodné volit technologii jinou, případně v tomto konkrétním případě celkově upustit od hybridních aplikací. I přes to jsou stanovené cíle práce splněny a vzniklá aplikace je v praxi použitelná.