Analýza samosprávných činností hlavního města Prahy ve vybraném období První republiky - Hujíčková, Alžběta; Mitwallyová, Helena; Matula, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Tato bakalářská práce je zaměřena především na samosprávnou činnost hlavního města Prahy v období První republiky. V teoretické části je popsána struktura veřejné správy a její výkonné orgány. Větší důraz je kladen zejména na obecní zřízení, což je základní vymezení pro praktickou část. Ta se soustředí především na analýzu příjmů a výdajů Prahy vsouvislosti se zabezpečením samosprávných činností. Analýza je provedena za pomoci srovnání příjmových a výdajových stránek rozpočtu vobdobí Rakouska-Uherska a během První republiky, přičemž cílem bylo zjistit, zda samospráva svými činnostmi naplňovala veřejný zájem. Výzkum prokázal, že činnosti zabezpečované Prahou byly v souladu s veřejným zájmem a často přesahovaly vymezení uvedené v tehdy platném zákoně o obcích. Závěrem práce je také zjištění, že se priority samosprávy nelišily od současných priorit.
Vedoucí práce: Helena Mitwallyová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses