Masopust, jeho zachování jako lidové tradice a průběžná transformace na území Milevska a Sedlčanska - Dědová, Emma (2022)
Bakalářská práce (BP) se bude věnovat tématu masopustů. Účelem této BP je zmapování slavnosti masopustu na území Sedlčanska. BP se bude snažit zjistit, v jakém rozsahu je tradice zachována ve městě Sedlčany. Teoretická část BP se pokusí zmapovat historii masopustů na našem území a dále se bude věnovat stručnému shrnutí masopustu jako kulturní tradice. Teorie je opřena o odbornou literaturu a strategické dokumenty podporující tradiční lidovou kulturu. Hlavní pozornost bude dále zaměřena na masopust v Milevsku a jeho tradiční maškary. Praktická část BP bude založena na kvantitativním výzkumu pomocí dotazníkového šetření, realizovaném na Sedlčansku ve třech institucích – ZUŠ Sedlčany, 1. ZŠ Sedlčany a 2. ZŠ Propojení. Hlavní výzkum bude podpořen strukturovanými rozhovory s organizátory masopustu ve městě Sedlčany. V rozhovoru budou kladeny otázky týkající se především financování a rozpočtu jednotlivých akcí, dále zapojení místních institucí a jejich spolupráce. Sebraná data by měla prokázat, jak velké povědomí mají jednotlivé věkové kategorie o masopustech, jak se tradice uchovávají a jaký segment obyvatel se podílí na pořádání. Praktická část bude také obsahovat ekonomické údaje a jejich vzájemné porovnání.