Porovnání databázových systému HeavyDB a Oracle pomocí TPC-H benchmarku - Chlomek, Dominik; Kučera, Jan; Palovská, Helena, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Cílem této práce je výkonnostní porovnání databázových systémů Oracle a HeavyDB, kde databázový systém HeavyDB od společnosti Heavy.ai byl vybrán jako zástupce GPU akcelerujících SŘBD systémů, které využívají hybridní architektury CPU a GPU pro zpracovávání dat. Oracle verze 19C je v tomto porovnání jako zástupce jednoho z nejznámějších databázových systémů tradičního SŘBD. Zvoleným benchmarkem je TPC-H, jehož hlavní metrikou je počet zpracovaných dotazů za hodinu. V práci je nejprve popsáno provádění rešerše, postup řešení práce a použité metody. Následuje seznámení s GPU akcelerujícími SŘBD systémy a poté představení SŘBD systémů u konkrétních databázový systémů. V dalších kapitolách je představen TPC-H benchmark od společnosti TPC a jeho dílčí testy. Dále je popsána jeho implementace v jednotlivých databázových systémech, která se skládala z nainstalování systémů, vygenerování datasetů, vytvoření testovacího prostředí, úpravy dotazů pro jednotlivé databázové systémy a následné optimalizace prostředí. Ve výkonnostním testování TPC-H benchmarku, který byl otestován na datasetu o velikosti 10 GB, dosáhl databázový systém HeavyDB lepších výsledků. HeavyDB získal v hlavní metrice průměrně 2,39krát více QphH než Oracle.
Vedoucí práce: Jan Kučera
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses