Srovnání aktuálních frontendových frameworků a Vanilla JS a identifikace faktorů pro rozhodovaní o jejich užití - Géryk, Václav (2022)
Tato bakalářská práce si dává za cíl srovnání aktuálních frontendových javascriptových frameworků a vanilla JavaScriptu a identifikaci faktorů pro rozhodování o jejich užití. V současnosti je toto téma velmi aktuální, jelikož se téměř každý rok objevují nové frameworky a vývojáři by měli znát jejich podstatné rozdíly a případy užití. Pro tuto práci byly jako nejrelevantnější zvoleny frameworky React, Angular, Vue, Svelte a SolidJS, které práce nejprve stručně představí a následně pomocí různých kritérií srovnává. Kritéria srovnávání jsou nalezena v dotaznících prováděnými mezi vývojáři a také na základě akademických prací zaměřených na toto téma. Sledovanými kritérii jsou rychlost frameworku, délka kódu aplikací, velikost frameworku a aplikace, kvalita dokumentace frameworku a velikost komunity frameworku. Jako další podstatná kritéria byla zvolena četnost aktualizací a stabilita frameworku a také ekosystém frameworku tvořený přídavnými knihovnami a nástroji pro tvorbu mobilních aplikací. Dalším cílem práce je na základě výsledků srovnání vytvořit doporučení pro volbu správného frameworku na určité typy projektů. Práce také představuje konkrétní aplikace využívající tyto frameworky či vanilla JavaScript a popisuje vývojářskou zkušenost s těmito frameworky