ANALÝZA VÝHODNOSTI ÚČASTI NA III. PENZIJNÍM PILÍŘI V POROVNÁNÍ S INVESTICÍ DO NEMOVITOSTI V ČR V LETECH 2000 – 2020 - Cajthaml, Tomáš (2022)
Diplomová práce analyzuje dvě strategie zajištění důchodu modelového subjektu mezi lety 2000 až 2020. První strategie je spoření v penzijním fondu a druhou strategií je investice do rezidentní nemovitosti financovaná hypotečním úvěrem s ambicí následného pronájmu nemovitosti. Hlavním cílem je zjistit, která ze strategií přinese modelovému subjektu vyšší míru zabezpečení důchodu v případě, že pro obě strategie použije stejné množství vlastních finačních prostředků. Jsou vytvořeny tři scénáře výběru penzijního fondu na základě kumulovaného zhodnocení a tři scénáře inkasovaného nájemného z nemovitosti ve sledovaném obodbí. Z výsledku analýzy vyplývá, že strategie inevstice do nemovitosti dokáže modelovému subjektu vygenerovat větší množství prostředků ve všech scénářích kromě scénáře, ve kterém subjekt nebude nemovitost pronajímat.