Soutěže na výtvarná díla ve veřejném prostoru v České republice - Štifterová, Emma (2022)
Teoretická část práce definuje městský veřejný prostor a popisuje význam umění v něm. Zkoumá historií i současnou situací umění ve veřejném prostoru v České republice a nástroj výtvarných soutěží. Představuje i aktéry soutěžního procesu, se kterými byl pro potřeby práce proveden rozhovor. Provedené rozhovory s devíti konkrétními odborníky představují hlavní pramen pro tuto práci. Všechny byly analyzovány s cílem formulace doporučení, která jsou odpovědí na výzkumnou otázku, která se ptá jak proces a kulturu soutěžení v České republice zlepšit, zefektivnit a učinit transparentnější a vstřícnější pro všechny aktéry, především soutěžící. Rozhovory, jejich analýza a doporučení přináší aktuální a věcný příspěvek do debaty o soutěžení a současném umění ve veřejném prostoru. Čtenáři nastíní tuto problematiku z více úhlů pohledu a umožní mu náhled do soutěžního procesu včetně všech případných komplikací.