Prostorové srovnání příjmové nerovnosti na úrovni okresů České republiky - Šindelář, Šimon (2022)
Tato práce má za cíl jednak přehledně a pokud možno stručně uvést čtenáře do problematiky prostorové analýzy, představit její historii, současný vývoj, typické problémy a nejpoužívanější metody. Následně i předvedeme možnosti praktické realizace těchto metod v prostředí R a reálně je aplikujeme na data pocházející od soukromé společnosti podnikající na trhu finančního poradenství. Konkrétně máme k dispozici údaje o věku, pohlaví, měsíčním příjmu a trvalém bydlišti klientů této společnosti. Chceme tedy prozkoumat obecně strukturu klientů na trhu finančního poradenství a následně popsat, jaký má vztah pohlaví a věk na příjem daného člověka. Následně si analyzujeme prostorovou strukturu příjmů, které agregujeme na úroveň okresů, a pokusíme se identifikovat clustery regionů vykazující nadprůměrné či naopak podprůměrné příjmy.