Kritéria firem pro výběr influencerů na sociálních sítích - Přibyl, Tomáš (2022)
Tato diplomová práce se zabývá kritérii pro výběr influencerů na sociálních sítích. Jejich rostoucí počet firmám nabízí více možností, ale zároveň zvyšuje riziko v podobě zvolení nevhodného influencera, který firmu může poškodit, a proto část výběru, jako jedna z fází influencer marketingu, nesmí být podceněna. Cílem této práce je zjistit od firem, jež využívají influencer marketing jako nástroj komunikace, která kritéria při výběru influencerů jsou pro ně stěžejní. Teoretická část vymezuje pojmy a poznatky z odborných článků a literatury vztahující se k dané problematice s největším důrazem na influencer marketing a především na samotné influencery, ale rovněž na pozitiva a negativa bytí influencerem, jakožto dnes pro mnohé lidi atraktivního zaměstnání. Pro naplnění cíle práce bylo využito kvalitativního výzkumu. Ten byl proveden pomocí individuálních hloubkových polostrukturovaných rozhovorů se zástupci firem z oddělení marketingu, kteří se influencer marketingu věnují. Na základě výzkumu bylo vymezeno šest hlavních kritérií, na která se firmy při výběru influencerů zaměřují nejvíce – soulad se značkou, demografie, zásah a engagement, kvalita zpracování, počet spoluprací a kredibilita.