Uvedení nového produktu na trh Amazonu : případové studie - Pop, Pavlo (2022)
Téma této diplomové práce bychom mohli rozdělit do dvou částí: tou první je popis a ukázka podrobného procesu strategie spuštění nového produktu na trh, a to konkrétně pro novou značku na americkém trhu skrze online tržiště (marketplace) Amazon.com. Druhým cílem pak je kriticky zmapovat, popsat, analyzovat a identifikovat vhodnou strategii spuštění produktu na Amazonu – a to pomocí kvalitativní případové studie, zaměřené na uvedení nové značky na trh. Součástí práce je kvalitativní analýza produktu americké značky Wetncol, uvedenou prostřednictvím platformy Amazon ve dvou rozdílných etapách: poprvé během prvního spuštění v období od ledna do srpna 2020, a poté při druhém spuštění v lednu 2021, již s novou strategií. V první etapě (od ledna do srpna 2020), když značka Wetncol spouštěla produkt „Paint by Numbers“ (malovaní podle čísel) na Amazonu poprvé, dominovaly její strategii následující znaky: (i) produkt byl na Amazonu zalistován v kategorii „Umění a řemesla“, (ii) byla provedena analýza tržní niky a klíčových slov, (iii) produkt byl nabízen v jedné designové podobě a (iv) byla spuštěna Pay-Per-Click (PPC) reklamní kampaň. Úspěšné uvedení na trh se však nepodařilo a značka se musela vyrovnat se ztrátou. Na základě první případové studie bylo identifikováno několik příčin tohoto neúspěchu: analýza klíčových slov nebyla dostatečná, tým subjektivně vyhodnotil výběr konkrétního designu produktu, diverzifikaci produktu se nepodařilo správně nastavit, zcela chyběla diverzifikace rizika, neuplatnil se tzv. „long tail“ business model (model dlouhého chvostu) a firma nesprávně zvolila také reklamní PPC strategii. Wetncol se z neúspěchu poučil a v lednu 2021, tedy o rok později, odstartoval druhou etapu strategie uvedení na trh. Tentokrát byly jejími klíčovými znaky spuštění diverzifi