Transformácia podnikov pomocou IoT - Steigauf, Richard (2022)
Internet vecí (IoT) sa v posledných rokoch stáva čím ďalej tým viac osvojenou technológiou nie len u jednotlivcov, ale aj u podnikov v rôznych oblastiach. IoT má veľký potenciál meniť akým spôsobom podniky fungujú. Technologický pokrok dopomáha k jednoduchšej integrácií IoT do podnikového prostredia čim sa zároveň otvárajú príležitosti širšiemu spektru spoločností pre aplikovanie IoT. Bakalárska práca sa zaoberá problematikou internetu vecí v podnikoch. Hlavný účel práce je identifikovať dopady IoT technológie na podniky. Vedľajšie ciele podporujú cieľ hlavný a čitateľovi poskytujú prehľad o IoT vo všeobecnej, ale aj technickej a podnikovej rovine. Pre potreby naplnenia hlavného cieľa sú najskôr sú dopady určené pre tri najrozšírenejšie oblasti, kde IoT dominuje, ktoré sú výroba, doprava a obchod. Následne sú vybrané a ohodnotené najvýznamnejšie všeobecne aplikovateľné dopady IoT pre podniky. Dopady sú identifikované a bližšie opísané najmä na základe extenzívnej rešerše relevantných zdrojov. Práca predkladá čitateľovi hodnotný ucelený prehľad využitia IoT v podnikoch a bližšie objasňuje dopady jeho integrácie, ktoré sú podložené príkladmi z praxe. Je zistené, že IoT dokáže priniesť organizáciám výrazné benefity na základe zozbieraných dát, ktoré sa odrážajú na mnohých aspektoch podnikov a transformujú spôsob akým operujú.