Plýtvání potravinami a šetrnost v době ekonomické krize - Grácová, Alexandra; Chytková, Zuzana; Pašmik, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce se zabývá plýtváním potravinami v období ekonomické krize. Na základě výsledků rešerše literatury je cílem této práce zjistit, jaké aspekty mají vliv na nižší plýtvání potravinami na venkově než ve městech v České republice. Výzkum byl uskutečněn na vzorku 19 domácností z měst a venkova, přičemž byly využity dvě metody kvalitativní analýzy – záznamové archy a navazující hloubkové rozhovory. Z výsledků vyplývá několik významných aspektů ovlivňujících nižší plýtvání venkova, kdy mezi hlavní aspekty patří zejména větší možnosti skladování potravin, které zabezpečují delší zachování jejich kvality, nebo také specifické praktiky vyhazování, kdy jsou vyřazené potraviny na venkově využívané jako krmivo pro zvířata. Aktuální situace spojena s krizí je více citelná ve městech, kdy se respondenti snaží o větší šetrnost. Závěr práce obsahuje doporučení pro organizace zabývající se udržitelností nebo zmenšením potravinového odpadu měst, pro které by tato práce mohla být přínosná.
Vedoucí práce: Zuzana Chytková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses