Služby a aplikace na bázi blockchain pro korporátní nasazení - Kostelník, Radim (2022)
Bakalářská práce se zabývá službami orientovanými na korporátní nasazení, které jsou postaveny na bázi technologie Blockchain. Cílem práce je jejich identifikace, analýza a doporučení jejich možného využití. Předmětem analýzy jsou vlastnosti nabízených služeb. V teoretické části jsou představeny základní typy architektur systémů a jejich problematika. Následně se v práci věnujeme principům nadřazené technologie distribuované účetní knihy. Posléze je definována a vymezena technologie Blockchain spolu s vysvětlením a popisem její funkcionality. Rovněž jsou představeny obecné modely dodávky cloudových služeb pro podnikové prostředí. Praktická část zahrnuje vymezení vhodných oblastí pro použití blockchainu v praxi a konkrétní doporučení jeho využití na problematiku v daném segmentu. Rovněž jsou identifikovány a popsány konkrétní aplikace a služby, jejichž vlastnosti jsou následně podrobeny analýze.