Zneužití modrotisku ke komerčním účelům - Matoušová, Barbora (2022)
Cílem bakalářské práce je zhodnocení povědomí o tradiční lidové kultuře modrotisku napříč generacemi a zjištění, zda-li zneužití názvu modrotisk k jinému než pojmenování originálních výrobků škodí nebo je i v jisté míře prospěšné. Teoretická část bakalářské práce definuje pojmy spojené s tradiční lidovou kulturou, modrotiskem a řemeslnickou technologií v historii i současnosti. Dále je sepsána ochrana tradiční lidové kultury na světové úrovni i na území České republiky. Praktická část se skládá ze zjištění povědomí široké veřejnosti o modrotisku a názoru na neoriginální výrobky se stejnojmenným názvem. Druhá část je zaměřena na problematiku zneužívání modrotisku ke komerčním účelům a reakcí odborníků na danou problematiku.