Informatické myšlení v rámci systému vzdělávání na českých středních školách - Šír, Martin (2022)
Bakalářská práce se zabývá analýzou podkladů pro výuku informatiky na středních školách v České republice, které porovnává s názory a znalostmi žáků. Cílem této práce je ověřit IT znalosti žáků středních škol a zjistit jejich názory na aktuální stav výuky informatiky na jejich školách. Na základě získaných informací práce porovnává plánované znalosti absolventa s realitou. K dosažení cílů jsou použity metody dotazníkového šetření a znalostního testu. Výzkum probíhal ve čtyřech školách v oblasti Prahy, a sice na gymnáziu, dvou středních odborných školách a jednom středním odborném učilišti. Bylo zjištěno, že žákům výuka informatiky nevyhovuje, považují ji za zastaralou. Při ověřování znalostí byly výsledky neuspokojivé, ale jednalo se však o témata, která by žáci rádi viděli více ve výuce.