Analýza státního rozpočtu České republiky s důrazem na výdajovou stranu v letech 2020 a 2021 - Šalda, Michal; Pavelek, Petr; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce se zaměřuje na státní rozpočet České republiky v letech 2020 a 2021, přičemž je důraz kladen především na analýzu výdajové strany státního rozpočtu. Cílem práce je podrobně analyzovat výdaje státního rozpočtu v době, kdy se celý svět potýkal s pandemií nového typu koronaviru. Teoretická část práce popisuje základní charakteristiku státního rozpočtu, jeho hlavní funkce a zásady. Dále přináší pohled na veřejné finance očima různých ekonomických směrů. Praktická část přináší analýzu celkových výdajů státního rozpočtu se zaměřením na výdaje přímo spojené s pandemií a přibližuje také výdaje vybraných klíčových kapitol státního rozpočtu. Dále se praktická část zabývá analýzou historického plnění státního rozpočtu, analýzou platů státních zaměstnanců a vyústěním deficitního hospodaření státního rozpočtu do výrazné dynamiky státního dluhu. Hlavním poznatkem této diplomové práce je skutečnost, že téměř třetina meziročního nárůstu výdajů v analyzovaných letech vůbec nesouvisela s pandemií a tempo zadlužování České republiky je aktuálně nejvyšší v celé Evropské unii.
Vedoucí práce: Petr Pavelek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses