Zone-based carsharing a jeho zavedení ve vybrané pražské lokalitě - Mravčík, Viktor (2022)
Cílem této diplomové práce je výběr optimálních lokalit pro zavedení tzv. zone-based roundtrip carsharingu v rámci vybrané městské části Prahy. Autor v první části práce analyzuje jednotlivé městské části Prahy s vysokým potenciálem k zavedení tohoto typu carsharingu. Nejprve je provedena analýza makroprostředí a mikroprostředí. Následně je vybrána ta městská část, která má dle sledovaných faktorů ten nejvyšší potenciál k zavedení CS. V rámci této městské části bude autor následně vybírat lokalitu, kde dojde k zavedení zone-based carsharingu. Výběr optimální lokality je založen na konceptu FLP (Facility Location Problem). Jádrem řešení tohoto problému je optimalizační algoritmus, který systematicky vygeneruje nejlepší umístění stanoviště/zóny carsharingu na základě geografické poptávky potenciálních uživatelů.