Tvorba plánu udržateľného mestského úradu metódou backcasting : prípadová štúdia - Líška, Roman (2022)
Cieľom tejto práce je navrhnúť víziu udržateľnosti a plán na jej dosiahnutie pre konkrétny mestský úrad na Slovensku. Hlavný dôraz práce je tak na praktickú časť, kde sú predstavené výsledky workshopov, ktorých sa zúčastnili zamestnanci mestského úradu. Vízia a plán boli vytvorené pomocou metódy backcasting. Prostredníctvom tematickej analýzy reprezentovanej metódou kódovania sú identifikované a zanalyzované bariéry, príležitosti, či zmýšľanie ľudí pôsobiacich na úrade. Celý proces je na záver vyhodnotený z pohľadu viacúrovňovej teórie, path dependence teórie a teórie tranzície. Výsledky ukazujú, že zmýšľanie ľudí zúčastnených na výskume je pokrokové a nepredstavuje prekážku pri prechode k udržateľnosti. Bariéry pre pokrok predstavujú hlavne obmedzené množstvá financií a legislatívne prekážky. Niektoré zistenia je tak možné aplikovať na celú Slovenskú republiku, aj keď je práca zameraná iba na jeden konkrétny mestský úrad.