Porovnání genderové nerovnosti v odměňování v České republice a v zemích Evropské unie - Kroftová, Viktorie (2022)
Genderová nerovnost v odměňování je stále aktuálním tématem, jež rezonuje napříč debatami na všech úrovních, ať už odborných, ekonomických či sociálních a vyskytuje se v každé zemi. Má na svědomí mnoho důsledků jako jsou nižší důchody žen, negativní důsledky v ekonomice, či dokonce genderové stereotypy. Cílem bakalářské práce bylo vyhodnotit postavení České republiky (ČR) v genderové nerovnosti v odměňování v pozorovaných letech ve srovnání s dalšími zeměmi Evropské unie (EU). Byly zde potvrzeny či vyvráceny sledované hypotézy. Data užitá k analýze byla získána především z databáze Eurostat. Celkem bylo analyzováno osm zemí, které jsou ČR jak historicky, tak geograficky blízké. K porovnání zemí bylo využito mnoho ukazatelů jako například typy pracovních úvazků či vysvětlená i nevysvětlená část Gender Pay Gap (GPG). Zjistila jsem, že nejvyšší hodnoty GPG z pozorovaných zemí za rok 2020 dosahovalo Lotyšsko, nejmenší pak Lucembursko. ČR dosahovala nadprůměrných hodnot v rámci členských států EU (27 zemí), zároveň se ale od roku 2015 výrazně zlepšila. Dále byla zjištěna nižší genderová nerovnost v odměňování v zemích, kde je nízká zaměstnanost žen, což je třeba Itálie či Polsko. U Německa a Rakouska jsou částečné úvazky důvodem genderové nerovnosti v odměňování. Teoretická část ukázala, že je mnoho příčin genderové nerovnosti v odměňování, abychom dosáhli snížení, museli bychom se zaměřit na všechny.