Analýza business modelů tuzemských značek s udržitelným a/nebo lokálně vyráběným domácím oblečením a nočním prádlem - Krupauerová, Karolína; Svobodová, Ivana, 1969-; Plášková, Alena, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Cílem této práce je zanalyzovat business modely využívané v oboru udržitelné a/nebo lokálně vyráběné módy s domácím oblečením a nočním prádlem pro děti i dospělé a tyto poznatky následně aplikovat na podnikatelský nápad. K dosažení tohoto cíle je využito kvalitativního výzkumu, který je zpracován ve formě polostrukturovaných rozhovorů se zástupci značek působících v tomto oboru. Výzkum odhalil, že v tomto oboru je využíváno následujících kategorií business modelů: přímý prodej, e-commerce, experience selling, maximalizace materiálové a energetické účinnosti, vytváření hodnoty z odpadu, nahrazení obnovitelnými zdroji a přírodními procesy, role správce, podpora dostatečnosti, využití podniku pro společnost/životní prostředí a vývoj řešení pro rozšíření. Naopak se nepotvrdilo, že by značky uplatňovaly trash-to-cash a no frills business model či business model spočívající v nabízení funkce spíše než vlastnictví. Práce také odpověděla na výzkumnou otázku, kdy bylo na základě udržitelné a podnikatelské motivace rozpoznáno několik archetypů udržitelných podnikatelů: evangelista, realista a idealista. Součástí práce je i vysvětlení toho, jak se jednotlivé bloky business modelu prolínají a co vedlo ke zvolení dané struktury. Výsledky výzkumu jsou nakonec aplikovány na podnikatelský nápad.
Vedoucí práce: Ivana Svobodová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses