Kritéria správného managementu v neziskových organizacích - Johannesová, Sarah (2023)
Bakalářská práce je zaměřena na management neziskových organizací, konkrétněji na kritéria, díky nimž jsou organizace těmi spolehlivými či jsou dokonce i tak oceněny. Cílem práce je zhodnotit, jaká kritéria jsou těmi klíčovými pro odhad kvality managementu a následně je srovnat v praktickém využití mezi neziskovými organizacemi. Práce by měla sloužit pro neziskové organizace v rámci lepšího fungování a být užitečná pro potencionální dárce k rozpoznání životaschopné organizace. V teoretické části jsou vymezeny klíčové pojmy spjaté s managementem v neziskovém sektoru a dosavadní poznatky v oblasti kritérií určujících spolehlivost organizace. V praktické části je provedeno vzájemné statistické srovnání ukazatelů mezi certifikovanými organizacemi, fungujícími organizacemi a těmi organizacemi, které jsou v likvidaci, a to s využitím účetních závěrek. Závěrem je vyhodnocení a definování vhodných kritérií, které lze použít při zhodnocení spolehlivosti dané neziskové organizace.