Analýza vlivu pandemie COVID-19 na trh práce v České republice a ve Švédsku od 2020 do 2022 - Virgl, Jiří; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem pandemie COVID-19 a s tím souvisejících zavedených hospodářsko-politických opatření na trh práce v České republice a ve Švédsku. Práce je dělena do dvou částí. První sestává z ekonomických teorií vysvětlujících jevy na trhu práce a také jsou zde přiblíženy vládní opatření a dosažitelné podpory vytvořené vládou pro podniky či přímo zaměstnance. V druhé části je proveden samotný výzkum, jsou sestaveny indexy měřící přísnost zásahů do ekonomiky a míru podpor firem i občanů. Dále je zkoumán dopad COVID-19 a souvisejících opatření na trh práce, a to v agregované podobě i při rozdělení na jednotlivé sektory. Vliv na HDP je zkoumán na celostátní úrovni jako doplňující ukazatel. Bylo zjištěno, že hospodářsko-politická opatření uskutečněná českou vládou nedostála svému účelu jak ve snaze o co nejnižší propad HDP, tak ve snaze o co nejnižší dopad na míru nezaměstnanosti.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses