Metody hledání substitučních produktů - Šulák, Pavel (2022)
Hlavním cílem práce je popsat analýzu transakčních (účtenkových) dat, jejíž cílem je nalézt produkty, které bychom mohli označit za vzájemně zaměnitelné – substituční. Měření vzájemné podobnosti je v této práci založeno na podobnosti nákupů s ostatními produkty. Ke kvantifikaci vztahu, založeného na vzájemných nákupech dvou produktů, jsou použity Jaccardův a Sørensenův–Diceův koeficient. Podobnost nákupů s ostatními produkty je následně změřena pomocí Pearsonova korelačního koeficientu. Konečně, produkty jsou rozděleny do jednotlivých skupin s využitím metod shlukové analýzy. Ve výsledku budou metody srovnány a bude posouzena vhodnost použití tohoto postupu.