Sestavení optimálního jídelníčku pro celiaka - Kyselová, Jessica; Sokol, Ondřej; Hanousek, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Cílem této bakalářské práce je sestavení a porovnání čtyř různých jídelníčků pro konkrétního celiaka. Práce je rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. V teoretické části je popsána celiakie, správná výživa, lineární, celočíselné a cílové programování, nutriční problém a systém LINGO. V praktické části jsou tyto poznatky využity při výpočtu doporučených denních dávek živin a při sestavování modelů. Nejprve je sestaven jídelníček jednodenní. Následuje desetidenní jídelníček, u kterého je využito celočíselné programování. Třetí jídelníček je sestaven pomocí cílového programování a na rozdíl od předchozích modelů, kde je cílem minimalizovat cenu, je zde minimalizován součet odchylek. Čtvrtý jídelníček je zaměřen na vynechání lepku i laktózy při minimální ceně. V poslední kapitole jsou tyto jídelníčky zhodnoceny a porovnány. Modely jsou tvořeny v optimalizačním programu LINGO. Data a pomocné výpočty jsou provedeny v programu MS Excel.
Vedoucí práce: Ondřej Sokol
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses