Zpracování a vizualizace dat z on-line dotazníkového šetření v oblasti sociálních sítí - Immer, Marek (2022)
Práce se zabývá dvěma klíčovými tématy, vizualizací dat a sociálními sítěmi. Hlavním cílem práce je zpracovat a vizualizovat výsledky dotazníkového šetření šířeného především mezi vysokoškolské studenty, které probíhalo v roce 2020 a zabývalo se sociálními sítěmi. Samotné praktické části práce předchází teoretické popsání oblasti vizualizace dat a dvou rozdílných přístupů k vizualizaci dat, kterými jsou využití out-of-the-box vizualizačních nástrojů a využití programovacích jazyků a vizualizačních knihoven. Stručněji je také popsána teorie související se sociálními sítěmi. Vizualizace vytvořené v nástroji Tableau sdružují výsledky šetření do několika tematických celků. Mezi nejpoužívanější sociální sítě patří Facebook, Instagram a WhatsApp a při přístupu na sítě lidé značně preferují mobilní telefon před počítačem. Jako opravdové přátele nejčastěji lidé označili pouze méně než 5 % z jejich přátel na Facebooku. Mezi informace, které nechtějí lidé sdílet ani se svými přáteli, patří především adresa bydliště a sdílení polohy. Většina lidí nepovažuje sociální média za spolehlivý zdroj zpráv a vliv na ně nemá ani počet lajků, ani komentáře ostatních lidí. Většina lidí také vůbec na sociálních médiích zprávy nesdílí. Řada lidí běžně či alespoň občas využívá přihlašování na různé servery přes účty na sociálních sítích, i když to obecně považují za méně bezpečné, dělají tak především kvůli jednodušší registraci, méně přihlašovacím údajům na zapamatování a pohodlnějším přihlašováním přes mobilní telefon.