Testování EDI komunikace v prostředí Sportisimo s.r.o. - Musil, Ondřej (2022)
Bakalářská práce na téma „Testování EDI komunikace v prostředí Sportisimo s.r.o.“ se zaměřuje na proces testování elektronické výměny dat (EDI) mezi společností Sportisimo s.r.o., která aktuálně realizuje projekt zavedení EDI, a jejími obchodními partnery. Práce popisuje, s jakými fázemi se lze v projektu zavedení EDI setkat, jaké existují možnosti komunikace v rámci EDI a jak probíhá ověření její funkčnosti. Zároveň představuje syntaxi a sémantiku EDI zpráv podle standardu UN/EDIFACT (ISO 9735) a způsob jejich validace. Hlavním cílem práce je utvoření návrhu soustavy testů a testovací dokumentace pro ověření funkčnosti elektronické komunikace společnosti Sportisimo s.r.o. s obchodními partnery prostřednictvím elektronické výměny dat, a to včetně ověření výstupů bakalářské práce na skutečných datech společnosti Sportisimo s.r.o. Cíle je dosaženo ve třech krocích. V prvním kroku dochází k sestavení testovacího plánu a modelu průběhu testů, který je reprezentován schématy pro odchozí a příchozí zprávy. V druhém kroku je vytvořen vstupní protokol a protokol testu včetně testovacích scénářů vybraných EDI zpráv. Posledním krokem je samotná realizace testů a provedení záznamu o testování do vytvořené dokumentace. Cíle práce se podařilo dosáhnout a v závěru práce jsou shrnuty možnosti využití výstupů práce a potenciální budoucí rozvoj dokumentace a projektu EDI komunikace.