Analýza dynamiky sklonu Phillipsovy křivky ve Švýcarské konfederaci - Beneš, Josef; Kavřík, Dominik; Formánek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato práce je zaměřena na vhodnost modelování inflace prostřednictvím modelů novokeynesiánské Phillipsovy křivky (NKPC) a na zjišťování účinnosti klasické monetární politiky prostřednictvím zkoumání dynamiky vlivu produktové mezery ekonomiky na příkladu Švýcarské konfederace. Teoretická část práce popisuje historický vývoj východisek teorie Phillipsovy křivky se zvýšeným důrazem na její novokeynesiánskou podobu. V praktická části je sestaven model GMM na datech za Švýcarskou konfederaci, jehož výsledek využijeme k verifikaci hypotéz, o tom, zda je statisticky silnějším modelem popisu dané ekonomiky je model HNKPC oproti modelu původnímu (NKPC). Dále pak, jestli dochází ke zplošťování NKPC (resp. HNKPC), a tudíž k poklesu významu produktové mezery u modelů (prostřednictvím setrvalého poklesu hodnoty odhadu parametru). Čtvrtá kapitola je věnována rozboru výsledků v praktické části. Cílem práce je odpovědět na otázky vhodnosti modelů NKPC pro modelaci inflace ve švýcarském hospodářství, a dále do jaké míry je monetární politika schopna ovlivňovat ekonomické veličiny a hospodářství jako celek.
Vedoucí práce: Dominik Kavřík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses