Vztah sňatku a reprodukce v České republice - Zoulová, Michaela; Hon, Filip; Langhamrová, Jitka, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vztahu sňatku a reprodukce v České republice od 90. let 20. století. Hlavním cílem této práce je porovnat vývoj vlivu sňatečnosti na porodnost a potratovost v průběhu sledovaných let. První kapitola je teoretická a zabývá se literaturou, kde je daná problematika popsána a objasněním základních pojmů, kterých se poté budou vyskytovat dále v praktické části. Poté jsou zařazeny kapitoly praktické části, a to kapitola o analýze sňatečnosti, která je především zaměřená na průměrný věk matek při narození dítěte, specifickými mírami plodnosti a počtu narozených dle rodinného stavu matky. Následuje analýza potratovosti, kde je sledován počet potratů, vývoj indexu potratovosti a specifických měr potratovosti. Poslední kapitola praktické části se věnuje analýze sňatečnosti. Zde je sledováno procentuální rozdělení žen dle věku a rodinného stavu, specifické míry sňatečnosti a analýza doby uplynulé od uzavření manželství po narození prvního dítěte. Každá z kapitol praktické části obsahuje ve shrnutí i prognózu do budoucích let za pomocí srovnání s vybranými státy západní Evropy od roku 2015.
Vedoucí práce: Filip Hon
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses