Predikce vývoje energetického sektoru - Frolík, Jakub (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá predikcí vývoje energetického sektoru. Zaměřuje se na produkci a spotřebu elektřiny na území České republiky a následnou předpověď na další období. Výzkumný dataset obsahuje pro každou časovou řadu údaje za jednotlivé měsíce a to od ledna roku 2010 do ledna roku 2022. Pomocí metod analýzy časových řad se hledá model pro jednotlivé časové řady a na jeho základě je poté vytvořena předpověď na dalších 24 měsíců. Na obě řady je nejprve použita metoda exponenciálního vyrovnání a poté metoda ARIMA. Ty se následně porovnají a podle způsobu hodnocení modelů se zjistí, která ze dvou metod dosahuje přesnějších výsledků. S použitými metodami jsou výsledkem čtyři nové řady zahrnující předpověď; dvě pro produkci a dvě pro spotřebu elektřiny. Z výsledků je možné vidět, že jak množství produkce, tak množství spotřeby elektřiny v České republice se bude v jednotlivých měsících pohybovat na podobné úrovni jako doposud. U časové řady produkce elektřiny je přesnější model vytvořený pomocí metody ARIMA; model spotřeby elektřiny dosahuje lepších výsledků při využití metody exponenciálního vyrovnání.