Parcelboxy a jejich využití v elektronickém obchodování - Hána, Šimon (2022)
Tato práce se zabývá parcel boxy v České republice, jakožto v tuzemsku stále více oblíbeným způsobem doručování zásilek ze strany zákazníků, e-shopů i dopravců. Počet automatických výdejních terminálů a subjektů, které je provozují, v posledních letech výrazně vzrostl. V návaznosti na současné teoretické poznání oblasti tato práce mapuje dosavadní realizovanou strategii rozmístění parcel boxů na území České republiky v přímém porovnání s parcel pointy. Práce odhaluje prostor ke zlepšení pokrytí České republiky a další příležitosti na trhu. Porovnávána jsou data největších provozovatelů parcel boxů a parcel pointů v České republice – Zásilkovna, Alza.cz, Balíkovna a PPL. Data dopravců jsou doplněna o údaje obcí a krajů, ve kterých se parcel boxy a parcel pointy nachází.